Friday 27 February 2015

Kaalilaatikko ja kaalikeitto

Tänään tein eka kertaa elämässäni kaalilaatikkoa! Sitä tulikin heti kerralla 2L :D Kiitos vain vinkistä kaverilleni. Kaalikeittoa olemme kyllä tehneet monet kerrat, täällä Englannissakin. Voin laittaa alle molempien reseptit. Kaalilaatikon alkuperäinen Kotikokin sivuilta *click. Muokkailin vähän taas.

Maku oli semijees. Siis kyl ihan jees hyvää Ikean puolukkahillon kans, mut sama ongelma meillä on usein (molemmilla) et ei osata tehdä tarpeeks maukasta ruokaa. Laitoin ohjeesta poiketen lihaliemikuution tilalta kasvisliemikuution, et liekö tässä osasyynsä? Ei käytetä lihaliemikuutiota lainkaan, mihinkään, mut ehkä olis syytä käyttää, vai? ;)  Jospa sillä tulisi enemmän makua.


Kaalilaatikko

1 keskikokoinen keräkaali                      (meillä oli aika iso)
1l lihalientä (ajattelin että se on yhtä kuin 1,5 lihaliemikuutiota)
400g jauhelihaa   (laitoin 500g ku se on yleinen pakettikoko täällä)
2dl tummaa riisiä  (laitoin 2,5 ku kaali oli iso ja jauhel. enemmän)
ripaus valkopippuria            (kaapista löytyi vain mustapippuria)
voita                                   (vuoan voiteluun + pinnalle)
loraus siirappia                                          (pinnalle)
suolaa                                    (laitoin sitä jauhelihaan)

OHJE:

1. Pilko kaali. Laita kaali, riisi ja liha- tai kasvisliemikuutio keittymään noin 15 minuutin ajaksi. Varmasti voit maustaa itsekin, jos osaat ;)

2. Paista jauheliha ja mausta se suolalla ja mustapippurilla.

3. Voitele vuoka.

4. Sekoita jauheliha kaalin ja riisin kanssa. Voit sekoittaa ne kattilassa, jos mahtuu (minulla ei mahtunut, joten sekoitin Ikean isossa taikinakulhossa). Voit kaataa osan keitinliemestä pois tai Kotikokin sanoin "Keitinlientä myös mukaan, saa jäädä melko löysäksi".

5. Kaada seos vuokaan ja lorauta päälle siirappia ja laita muutama voinokare.

6. Paista uunissa keskitasolla tai alhaalla 200°C noin 1h.

7. Nauti puolukkahillon kanssa! :) Raejuustokin sopii kaveriksi!

Kiitos Tuijalle ruokavinkistä! :)

Summittainen kaalikeiton ohje

Perunaa
Jauhelihaa
Kaalta
Kasvisliemikuutio

OHJEET:

1. Kuori perunat ja laita kattilaan kiehumaan
2. Pilko kaali ja laita se perunoiden sekaan
3. Lisää kasvisliemikuutio
4. Paista jauheliha, poista ylimääräinen rasva jos haluat ja lisää perunoiden ja kaalin joukkoon.
5. Tunteroinen hurahtaa ison kattilan kanssa, mutta voit katsoa perunoista, milloin vaikuttaa kypsältä.

Laita tarvikkeita sen mukaan kuin tavaraa riittää. Me olemme laittaneet yleensä 500g jauhelihaa, kokonaisen kaalin, 1,5-2 kasvisliemikuutiota ja perunaa sen verran kuin kattilaan mahtuu. Siitä on tullut kaksi kattilallista eli noin 3L. Sitä on sit syöty muutama päivä ;) Keitosta sain maukkaampaa kuin tämänpäiväisestä laatikosta, mutta ehkä en edennytkään täysin ohjeen mukaan. Mutta jos jollakin on vinkkiä kaalikeiton maustamiseen niin saa kommentoida alle! :) Tämä on kiva, helppo, perusmaukas, terveellinen ja edullinen ruoka, joten sen voisi ottaa jäädäkseen. Koitan ensi kerralla lihaliemikuutiota!

PS. Haaveenaani olisi ottaa arkikokkailuun mukaan enemmän näitä ehkä vähän unohdettujakin matskuja, kuten kaali (käytämme kyllä jo keitossa ja nyt laatikossa, mutta esim. salaattiinkin kävis!), lanttu, punajuuri ja mitäs näitä nyt on kaikkia. Suomessa saa kyllä kasvatettua vaikka minkämoista! Haaveilen myös omasta kasvimaasta ... ^_^

4 comments:

Martta said...

Heissulivei!

Sullepa on haaste mun blogissa!

tintti said...

Kiitos! Haaste vastaanotettu :)

Veera said...

Reippaasti vain mausteita käyttämään!:) Mäkin korvaan lihaliemen lähes aina kasvisliemellä, tuskin siitä jää kiinni.
Meirami sopii hyvin kaaliruokiin ja muutenkin yrteillä saa kivaa makua. Esimerkiksi timjami on tosi kivan makuinen monen kanssa.
Itse tykkään maustaa jauhelihan (suolattomalla) jauhelihamausteella ja yrteillä. (Ja yrttejä käytän useimmiten kuivattuna, harvoin menee tuoreyrttihifistelyksi, vaikka esim. tuore basilika: nam!)
Säteestä saa muuten myös "Kaikinpuolista maustetta". Kuten nimi sanoo, hyvää ja monipuolista.;)

tintti said...

Kiitos kannustuksesta! :) timjamia voisikin kokeilla joskus! Oon vähän vaihteleva mausteiden käyttäjä. JOskus on niin punaista / ruskeaa kinkkukiusausta, että tulee komento käyttää vähemmän mausteita ;) Toisinaan taas ei maistu miltään. Tarvisin tarkat ohjeet: maustemitta sitä, maustetmitta tätä jne . Ei tule luontaisesti oikeaa määrää. Mutta ehkä se siitä iän ;) myötä kehittyy! Ja näinkin vain, että kaikki eivät ole niitä kokkikolmosia. Nyt on niin tullut tuo Säteen mauste-osasto mulle aivan uutena, että siellä pitää pyörähtää kyllä sitten syksymmällä.