Thursday 5 February 2015

Chia-siemeniä ja koti-ikävää



Mutustelen tässä leipää avokadolevitteellä ja chiasiemenin varustetulla munakkaalla ja hieman samalla synkistelen, vaikka maukasta on. Leipä ei sisällä kuituja [no, vähän], J sen osti ja minä sitä sitten ottamaan. Näkkäriä on tullut enimmäkseen syötyä. Meidän FinnCrisp-hapankorppujen hinta oli noussut lähes EURON [!] Ryöstöä! Menekki on varmaan ollut niin valtaisaa, että ajattelivat, että menee se hinnalla millä hyvänsä kaupaksi. Mutta onneksi Asdassa on niitä rollbackeja [hinta takaisin alas], niitä odotellessa ;)

Tänään ostin Holland&Barretilta [click] chia-siemeniä, kun niitä niin kehutaan terveellisiksi. Kyllähän ne sisältävätkin runsaasti ravintokuituja, proteiinia, kalsiumia, omegakolmosta ja ovat hyvä b3-vitamiinin lähde ja ovat gluteenittomia. Lisäksi ne auttavat painonhallinnassa, ruuansulatusvaivoissa, unensaannissa [kuulemma tryptofaamiPOMMI! pelottavaa!], miesystävän saannissa, lottovoiton saannissa jne... Eli melkoista SUPERIA !!! [päätä itse mikä on totta]. Sisältää enemmän kuitua kuin kaurapuuro, enemmän hyvää rasvaa kuin kala, [15x] enemmän magnesiumia kuin parsakaali...huhhuh! Tässähän aivan hengästyy! Ei suositella kuitenkaan verenpainelääkkeiden käyttäjille tai alhaisen vereenpaineen omaaville. Ja muutenkin jos käytät lääkkeitä, niin varmista googlesta tai lääkäriltä sopiiko käyttää. 

NRO1: LIOTA ENNEN KÄYTTÖÄ (!) noin 5 min. Voi liottaa etukäteenkin ja siitä sitten lisätä jugurtin tai smoothien sekaan, esim. Sitoo muistaakseni [ei jax tarkistaa] noin 16-kertaisen määrän nestettä, eli jos kuiviltaan syöt niin saattaapi mahakipuja ilmetä. Ja minähän juuri söin suht koht kuiviltaan ja pikkuisen mahassa kipristelee, mutta toistaiseksi ei pahasti. No, söin aika vähän, onneks. Voi murskata manuaalisesti tai smoothiekoneella, jos haluaa kaikki plussat talteen. Itsekin vähän ajattelin, että liukeneeko todella noin pienestä siemenestä niin hyvin kaikki hyvät ainesosat, mutta rouheena aina paree. Aiemminkin olen pienissä siemenisse ennemmin suosinut rouhetta, kun tuppaavat kokonaisina tulemaan ulos. Mutta chialla aloittelen kokonaisena.

NRO2: max 2-3rkl / pv ja kerta viikkoon tai viikko kuukauteen taukoa.

NRO3: Köyhisty.

NRO4: Nauti.

NRO5: En päässyt sittenkään aiheeseen koti-ikävä, koska uppouduin niin TÄMÄN [click] artikkelin / postauksen lukemiseen. Jos olet kiinnostunut chia-siemenistä, niin lue ehdottomasti kyseinen artikkeli!

Tai pääsinpä sittenkin. Niin. Kisaväsymystä on välillä. Asiassa kuin asiassa. Yksi asioista on koti-Suomen ikävä. Suomi, ja ne neljä kotia, jotka meillä siellä on. Omaomakoti, meidän koti, J:n kotikoti ja Suomi-koti. Oma koti, omat huonekalut, omat tavarat, oma patja josta ei puske jouset läpi, omat musiikit kaikkine muotoineen, omat kaikki, omat ! Yhyyyyyyy !!! Uuni, sauna, hiustenkuivaaja [joka hajos eikä uutta osteta, kun ei jaksa ostaa kaikkea ku joutuu ne kuitenkin sitten jättää tänne ku matkalaukkuja ei voi olla miljoonaa eikä ne saa painaa miljoonaa], ompelukone. Ystävät, perheenjäsenet, sukulaiset. Syksy oltiin niin tosi reippaasti, mutta joulun jälkeen on ollut havaittavissa notkahduksia. Kyllä meillä täällä puuhaa riittää: koulua, töitä, kielikurssia ja seuraakin kohtuullisesti. Eikä siinä mitään, että nyt oikeastaan ei välttämättä ole meidän reissun puolivälikään vielä [aika hurjalta kuulostaa?]. Mutta! Huomenna aamulla salille polkaisemaan päivä pirteästi käyntiin, illalla keilaamaan J:n kavereiden kanssa ja la tai su tai la-su P:n ja F:n kanssa autolla baanalle vaikka Walesiin jos niikseen on! Eiköhän se mieli siitä piristy :)

JÄLKIKÄTEISKUVATEKSTI: Kävin tänään verikokeessa [käyn säännöllisesti] ja sen jälkeen Holland&Barretilta ne chia-siemenet hakemassa ja sitten kirjakaupassa ostamassa kummipojalle kastelahjan [tykkään niin tuosta luonnonkumikirahvista!], joka pitää hoidella postiin tässä lähiiviikkoina ja kirjakaupasta löysin myös punnalla tuollaisen tosielämän beduiinikirjan, joka vaikuttaa tosi kivalta. Sellainen verikoereissu. PS. Sisarhentovalkoinen osasi sanoa "juustohoula" ja oli jo toinen verikokeen ottaja laatuaan, joka tiedusteli, mitä syömme Suomessa. Jos tämä trendi jatkuu, niin seuraavalle blood test-kerralle täytynee treenata ruokasanastoa ;) Ja muutenkin se aina siinä kontekstissa jotenkin pääsee yllättämään: Mitä me todella syömme Suomessa? Taidan sujauttaa listan kukkaronmutkaan ja siitä luetella ensi kerralla.

PS. Tänään aamulenkillä törmäsin [päistikkaa] katuun, joka oli täynnänsä hostelleja. Siis ihan tuossa nurkan takana, eikä olla sitä koskaan huomattu. Eli jos tulette käymään, niin sieltä kyllä löytyy yösijaa. Meidän neliöillä voisi olla hieman liian intiimi tunnelma. Ja Stubbin tapaan vielä kolme pointtia: 1.Tulkaa viikonloppuna mieluiten 2. koska arkivapaat on vähän hankala välillä järjestää. 3.Tervetuloa :)

7 comments:

Martta said...

Heissulivei!
Yritin jo pikaisesti viime viikolla kommentoida, mutta eipä mennyt läpi.
Silloin kirjoitin, että olen jo monta kertaa hypistellyt chia-siemenpussia kaupassa, mutta en ole ostanut. Nyt innostuin ja tänään sitten ostin ja juuri välipalalla koko perhe nautimme smoothieta, jossa niitä oli. Missään ei lukenut, etteikö lapsillekin sopisi.. Tuo artikkeli oli mtös hyvä, mihin linkkasit. Melkein tässä tulee mieleen, että miten sitä onkaan näihin päiviin elänyt ilman noita siemeniä. ;)

Nyt kiiruusti muihin hommiin. Leppoisia päiviä sinne!
-Kaisa-

tintti said...

Mahtavaa, että innostuit! :) Itse oon nyt käyttänyt luonnonjugurtin seassa ja yrittänyt pureskella niitä siemeniä ;) haha. Oon käyttänyt vain ruokalusikallisen / pv. Mielenkiinnosta kysyn, että ostatko ihan tavis kaupasta ja mitä se Suomessa maksaa? Täällä on nimittäin aika kallista. Olisko ollut noin 3,5€ / 100g. Isompi satsi oli sitten vähän edullisempi.

Martta said...

Nyt vasta vastaan, kun oon koneella. Mun kännykkä ei oikein nykyään anna jättää kommentteja. Ärsyttävä.
Mutta minun siemeneni maksoi 350g/10,90€. Tuntuivat kalliilta, mutta käyttö on osoittanut, että tuohan riittää ikuisuuden! Oon siis tehnyt jääkaappiin sitä hyytelöä ja sitä lisäilen sitten puuroon tai jugurtin sekaan. Olen rakastunut!

Martta said...

Niin ja ostin ihan tuosta Hutskin Supermarketista!

tintti said...

Kiitti tiedosta :) Ostin tänään Holland&Barretilta kevään chiat jemmaan (juhuuu!), kun oli ale (osta yks niin saat toisen -50%) eli laskeskelin, että tuo ostamasi määrä euroissa oli noin 8,32€. Oon edelleenkin syönyt vain luonnonjugurtin kans, että vähän suppeasti oon käyttänyt. Ehkä sitä geeliäkin vois kokeilla!

Martta said...

Eikös siinä sun linkkaamassa artikkelissa varoiteltu syömästä 'kuivana'? Vai muistanko väärin..
Hyytelö on hauskaa, suosittelen! :)

tintti said...

Joo kyllä oikein muistat! :) Mutta oonkin laittanut sen aina odottelemaan luonnonjugurtin sekaan ja siellä antanut turvota. Tänään tein eka kerran geeliä (ja sitä nakkasin mustikkamansikkaluonnonjug.pirtelöön) Tein geeliä sen verran, että jäi huomisellekin :) Taidan alkaa harrastamaan tuota valmista geeliä itsekin.

Onko sulla muuten joku suhde, millä laitat vettä? Ei kait sillä niin suurta merkitystä kuitenkaan, pääasia että tietää minkä verran siemeniä tulee per nuppi per päivä.

Googlasin, niin jääkaapissa pitäisi säilyä pari päivää.