Sunday 18 January 2015

Sunday, Food and Sport

ihana ilta-aurinko klo16

Tällä viikolla lähti meidän uudenvuodenlupaukset liikenteeseen. Ruuan suhteen onnistuimme ihan hyvin, mutta liikunta mokoma meni vähän myttyyn, kun molemmille iski flunssa. Normaalisti se tulee minulle kerran kaudessa ja nyt on tullut sekä syksyn että kevään flunssa, joten loppu puolivuosi pitäisi saadakin sitten olla rauhassa. Ensi viikolla siis sitäkin hanakammin liikuntahaasteiden kimppuun. Ja se ei ole mikään "huomenna" / "ensi viikolla" / "ENSI VUONNA" vaan se on huomennahuomenna ensiviikolla. Hyvällä fiiliksellä olen tervehtinyt terveellisempiä elämäntapoja. Hyvä ruoka ruokkii hyvää ruokaa ja herkut ruokki herkkuja, kuten perjantaina lakisääteisen herkkupäivän kunniaksi sain huomata. Ihan vähän sitten tuli herkuteltua lauantaina ja sunnuntainakin, mutta ei enää huomenna! Kun syö terveellistä ruokaa - ja olen siis pyrkinyt syömään myös vähäsokerisempaa niin se maistuukin paremmalta ja yksi rusina yhtäkkiä aamupalalla onkin mitä huumaavinta herkkua. 

Kun nyt en tällä eka viikolla saanut herkkupäivää pysymään yhdessä, niin päätimme, että emme jatkossa osta mitään herkkuja jemmaan vaan sitten kun on herkkupäivä niin sitten menemme kauppaan ja ostamme sen minkä aiomme sinä iltana syödä - sen verran vähän, että yli ei jää eikä siis jemmaan houkutuksia muille päiville. Tämä tuntuu olevan mulle paras tapa. Luulin, että mulla on parempi itsekuri, mutta kas, ei ollutkaan.

Yksi hyvä tapa on jo tullut jäädäkseen [tätä oltiin jo epäsäännöllisesti aloiteltu aiemmin] eli aamupuuro. Toivon, että syötäis sitä joka aamu elämämme loppuun saakka. J:n mielestä tämä tarina ei mene aivan näin romanttisesti, koska hän kuulemma kaipaa vaihtelua. No, minä vaihtelen puuron päällisiä ja siinä on minun vaihteluni. Luksustahan se on, kun saa ympäri vuoden tuoreita marjoja puuron päälle tai luonnonjugurtin / rahkan kanssa: sitä se täällä onkin, jonkinlaista sekoitusta eli kunnon rahkaa ei ole. Paitsi juuri tällä viikolla taisinkin lukea jonkun artikkelin, jossa kerrottiin, että Valio alkaa tuomaan proteiiniperhettään UuKoohon ja kokeilu lähtee yksinoikeudella Tescosta ensimmäiset 3kk. Tervetuloa Valion proteiinirahka! Ja vielä parempi jos olisit laktoositonta.

Nyt sitä saa! Suomalaista näkkäriä nimittäin! Arvatkaa onko hankala syödä terveellisesti ja KUITUPITOISESTI ja TUMMAA leipää kun kaupat ovat täynnä paahtoleipiä, paahtoleipiä ja vielä vähän valkoisempia paahtoleipiä. Syön nykyään vain enimmäkseen Ikean näkkäreitä. Nyt on kuitenkin ainakin meidän kaupassa eli Asdassa [vrt.Prisma] myös SUOMALAISTA hapankorppua! WOW! No, näitähän saa syödä varmaan aika monta, että se ruisleipää vastaisi, mutta paremmalla mielellä näitä näkkäreitä syö kuin niitä murheellisen valkoisia paahtoleipiä. Arlan [tanskalaista] laktoositonta maitoa löytyy useammastakin kaupasta, pojot siitä.

Tämän meinasin unohtaa. Jos haluat tarkkailla syömisiäsi mustaa valkoisella, niin suosittelen lämpimästi ruokapäiväkirjaa! Siihen vain reippaasti merkitset ylös kaiken mitä syöt. Jos sinulla on tapana syödä välipaloja niin tämä lisäksi kannustaa siihen, että söisit säännöllisesti ja ruokailujen välillä vain vettä. Olen merkkaillut koko viikon ruuat joka päivä ylös ja mukavempi sinne on kirjoittaa "rahkaa ja mustikkaa" kuin "jäätelöä" esimerkiksi. Rytmissä on vielä toivomisen varaa ja välillä jäi jotain ruokia välistäkin, mutta kyllä tämä ohjaa sellaiseen terveeseen kritiikkiin omaa syömistä kohtaan. Vielä näin heti en pysty alkaa millekään huippuruokavalioille tyyliin välipala tomaatti, iltapala kurkku vaan pääasiana yritän pitää, että vihannekset, marjat ja hedelmät lisääntyisivät päivittäisessä syömisessä ja liikunta lisääntyisi. Kuiduista ja proteiineistakin yritän huolehtia parhaani mukaan. En ole vielä koskaan laskenut kaloreita, enkä laske nytkään, mutta eihän sitä tiedä, vaikka siihenkin vielä joskus innostuisi. Nyt aloitan suuremmilla linjoilla ja katson tilannetta uudestaan, sitten kun olen saanut nämä ensimmäiset tavoitteeni toteutumaan. Tarkistin kuitenkin, mikä olisi minulle liikuntamääräni huomioon ottaen hyvä kalorimäärä per päivä ja yllättävän äkkiähän se tuleekin täyteen! Nyt tulee välillä ihan mielenkiinnosta kurkkailtua, että minkä verran kaloreita joku tuote sisältää. Muistan, kun näin kerran kaverin seinällä taulukon kaloreista ja aivan säikähdin, kun taulukon mukaan Domino-keksi ja omena sisälsi saman verran kaloreita: siitäkö valitset paremman - omenan tietenkin. Onneksi en ole muutenkaan paljon keksien perään. Näin vuoden alkuun kun näitä kunto-ohjelmia ja vinkkejä pukkaa joka tuutista, niin jos olet kiinnostunut kohentamaan elämäntapojasi niin tutki niitä ja ota itsellesi sopiva mix tavotteittesi perusteella. Voit kirjata tavoitteen ylös ja seurailla aina välillä toteutuuko se. Ja jos alat johonkin päivittäiseen haasteeseen niin yksi vinkki sen helpottamiseksi on taulukko, jonka tulostat ja sinne vain heität ruksin joka päivä tehdystä suorituksesta. Näin ne muutamat punnerrukset tai lankut ei tunnu niin mahdottomilta tavoitteilta.

Mukavaa ja sporttista ja terveellistä viikkoa 4 vuonna 2015 kaikille! Yritetään pitää niistä uudenvuoden lupauksista kiinni kynsin ja hampain :) Se on sen arvoista, indeed.

T.tintti

PS. Sain kaverilta vesihaasteen eli vettä 2-3L /pv. En ole aivan tarkkaan mitannut, mutta ei ehkä aivan kolmea litraa ainakaan ole tullut. Katsotaan alanko siihen haasteeseen tässä joku päivä vielä oikein kunnolla - tulokset ovat kuulemma lupaavat: pää ei ole enää kipeä [jos se aiemmin oli] ja ihosta tulee heleä! Not bad? Ja tarviihan elimistömme muutenkin vettä eli tämä määrä on aivan tavallisten suositusten mukainen. Jos haluat ryhtyä haasteeseen, niin sitä helpottaa, kun pullotat päivän veden valmiiksi ja näet, että nämä pullot pitäisi olla tyhjät ennen kuin illalla pään painaa tyynyyn.

PPS. Säännöllinen ruoka, liikunta ja uni. Niissäpä haastetta kerrakseen!

No comments: