Monday 12 January 2015

The British Museum



Pääsisäänkäynti Great Russel Streetillä


Lontoon-reissu la-su vol.3 alkoi sivistävällä piipahduksella British Museumiin [click]. Museon arkkitehtuuri edustaa uuskreikkalaista tyylisuuntaa. Oli ihan kiva reissu. En ole museo-ihmisiä parhaimmasta päästä, mutta ihan mielenkiintoinen mesta se kyllä oli. J sanoi, että mua kiinnosti eniten matkamuisto-osasto mutta en nyt ihan niinkään sanois [ostoksissa pysyin kohtuudessa: ostin kaksi hienoa puukynää ja tammikuun kummipojalle synttärilahjan]. Kyllä siellä oli sykähdyttäviäkin juttuja, mutta luulen, että esim. kansallistaiteen museo olis enemmän mun juttu. MUTTA, huomioinarvoinen seikka: tein sen klassisen virheen, että menin turistikohteeseen ottamatta siitä etukäteen selvää. Eli juuri äsken luettuani tietoja tästä UPEASTA museosta lopputulema on se, että menen sinne kyllä vielä ainakin toisen kerran! Näin vain ripauksen siitä kaikesta ja faktahan se on, että kun tiedät paikasta ja sisällöstä enemmän, niin ne on mielenkiintoisempaakin nähdä sitten livenä. JOTEN: Muistakaa aina tutustua matkakohteisiinne mahdollisimman paljon etukäteen! Se on mun vinkki, enkä taida olla ensimmäinen, joka noin fiksusti ehdottaa ;) Useimmat museot ovat täällä muuten ilmaisia, kuten tämäkin muutamia erikoisaarteita lukuunottamatta.

Check kolmanneksi ylin kuva: Makee selfie-tikku! Pitäiskö itsekin hommata? ;) Laitan nyt muutaman kuvan vielä sieltä. Joitakin vuosia taaksepäin täällä ei ilmeisesti saanut ottaa kuvia, mutta ovat kai luovuttaneet älypuhelinvallankumouksen edessä. Kuvat eivät ole best quality, koska a) otan ne puhelimella [nokia 920 tosin ottaa yllättävän hyviä kuvia puhelimeksi] b) rajaan ne snipparilla c) ja toisen kerran mahd wordissa. Ammattimaista kuvankäsittelyä! Enjoy!

Kun jotain suomalaista näkyy, siitä on otettava kuva. Artekin jakkarat. Mulla on kotona varastossa tuollainen kokonaan puun värinen. Pelastin sen meidän kesäyksiön parvekkeelta sateen armoilta - sain kuulemma pitää sen. Siinä on hiottavaa ja liimattavaa jonkin verran ennen kuin se on aivan salonkikelpoinen. Mutta sellaisesta puuhastahan minähän tykkään! :)

Makee Gore-Tex-takki alá Alaska!



Afrikkalaisia käsintehtyjä tekstiilejä. Ainakin osa 2000-luvulta.


Sodasta ylijääneiden aseiden hyötykäyttöä... Mozambique civil war 1992.

Yksi näyte lukuisista taidokkaista käsitöistä. Tämän ison vadin design on kaikuja 1300-luvun Afrikasta ja Turkista, mutta se on tehty Algeriassa 2001. Museossa oli myös uskomattoman pikkutarkasti tehtyjä mosaiikkitöitä, siis niiden palaset olivat tyyliin milli kertaa milli.

Tykkään!Puuvillalle tehty maalaus 1855-luvun pohjoisesta Etiopiasta.



Nämä oli vähän hiljaisempia kavereita...

Rrrooaaaaaaaarrrr! Oli aika vaikuttavan kokoinen ja näiköinen. About 865-860 eKr, Assyria.

Pienehkö, jyhkeähkö [!] setripuinen kaupungin portti hienoilla metallisilla yksityiskohdilla [kuva alla]. 800 eKr.


Noh, ei näitä kuvia nyt aivan "muutama" ollut,kuten yllä lupailin ;) [Jatkan muuta osaa reissusta toiseen postaukseen.] Mennessä jätimme osan laukuista ja takeista maksulliseen narikkaan (£1,5 / laukku+takki). Siinä oli painoraja [hassua] ja S joutui vähän fiksailla rinkkareppunsa sisältöä, ennen kuin sai sen säilytykseen. Kolmisen tuntia taisimme viihtyä aarteita ihastelemassa [ei käyty kaikkia osastoja] ja sen jälkeen jo olikin nälkä, kun herätys oli ollut jo ennen kuutta. Ovella olimme napottamassa jo heti kun museo aukesi klo10. British Museum on UK:n ja maailman suurimpia ja merkittävimpiä museoitaHyvä, ilmainen [lukuunottamatta joitain erityisaarteita], laajasti maailman aarteita esittelevä [yli 4 miljoonaa esinettä] museo historiasta kiinnostuneille tai ihan vain yleissivistykseksi juuri sinulle. Museosta löytyy myös ravintola, kahvila, kirjamyymälä ja matkamuistomyymälöitä ja pinta-alaa on yhteensä 33 hehtaaria [!]. Ymmärrätte varmaan miksi emme kerenneet kolmessa tunnissa aivan koko paikkaa kiertämään? Mutta museo on siitä hyvä, että voit hyvin käydä tsekkaamassa osaston silloin, osaston tällöin. Mun opaskirja [Näe ja koe Iso-Britannia -> kiitos ja kumarrus työkavereille!] suosittelee valitsemaan kaksi osastoa / käyntikerta, mutta sanoisin, että riippuu täysin ihmisestä ja meinaan, että tunnissakin kerkeät jo jotain nähdä. Kokoelma on koottu 200 vuodessa keräämällä, kaivamalla ja ryöväämäällä ympäri maailman ja niiden kuuluminen Iso-Britannialle onkin oma, kiistelty, lukunsa. British Museum on paikka, jossa saa yhdellä kertaa kattavan katsauksen koko maailman historiaan. Eli loppujen lopuksi sanon, että MENKÄÄ!

Tämä kuva piti laittaa tähän ihan vain sen vuoksi, että tuo keskimmäinen muistuttaa todella paljon minun isosiskoa. Hauska sattuma!

Tällainen hieno hiirimatto ei mennyt J:n seulan läpi ;) haha. Mutta ihan tosi - aika cool!

No comments: