Monday 2 March 2015

Lindströmin pihvejä ja Bachin preludeja ♪♪♪

Ei sille mitään voi, että meillä oli iltaruuaksi lindströmin pihvejä. Ihan pannulla paistoimme, ihan itse. On tullut varmaan jo moneen kertaan mainittua, että meillä ei ole uunia, vaan on sellainen kätevä mikroaaltouuni (siis ihan vaan mikro uunisäädöllä), jossa kuitenkin kuulemma (brittiläisten mukaan) voi paistaa kaikki samat kuin uunissakin. Ehkä voi, ehkä ei ;) Ei me olla sinne raakaa lihaa vielä toistaiseksi rohjettu laittaa. Mutta terveelliset elämäntavat-kampanjan myötä sekä paistinpannun monipuolisuudesta valaistuneena on tullut huomattua, että pihvejähän voi paistaa pannullakin (jep, uunissa aina aiemmin). Että ompa kätevää! :) Muusia ja raejuustoa kaveriksi ja kyllä maistui! Ohje löytyi Makuja-sivustolta *click. Muuten mentiinkin ohjeen mukaan, mutta kaprista ei laitettu (kun en edes tiedä mitä se on, enkä ole ennenkään laittanut ja hyviä on tullut) ja valkopippurin tilalta mustapippuria. Punajuurilientä ei myöskään laitettu, kun ostimma kaupasta valmiiksi kuoritut punajuuret (nykynuoret) ja niissä ei ollut lientä. No, punnalla sai kasan ja en ole varma myytiinkö meidän ruokakaupassa edes niitä multaisia versioita



LINDSTRÖMIN PIHVIT KUULKAAS

  • 500-600 g naudan jauhelihaa (laitoimme 500g)
  • kananmunaa
  • 1 dl hienoksi kuutioitua keltasipulia
  • 1-2 dl hienoksi kuutioituja punajuuria (raastoimme)
  • 1 ½ tl suolaa
  • valkopippuria / mustapippuria
  • voita paistamiseen
  • OHJEET:
  • 1. Sekoita aevan kaikki ainekset keskenään
  • 2. Muotoile pihvit pyöreiksi ja suht paksuiksi
  • 3. Paista kuumahkolla pannulla voissa pari minsaa molemmin puolin. Punaiseksi saa jäädä kun on punajuurta ja lisäksi opin, että naudan saa kuulemma muutenkin jättää punaiseksi jos haluaa. Siis naudan, ei sian. Kääntele varovasti.
  • 4. Nauti. Ja varo ettei kieli mene mennessä!
  • HUOM: Tarkoituksella etsin ohjeen ilman korppujauhoja, koska täällä ei myydä niitä! Hyvinpä onnistuivat ilmankin. HUOM2: Maku oli hyvä!

  • Maanantaisin minun kanssa on yhtäaikaa töissä mies nimeltä Micael. Mikke on siinä sanoisinko viisissä kymmenissä. Miellyttävä nuorimies siis. Ja taas yksi klassisenmusiikinystävä-työkaveri, mistä näitä riittää? Viikko sitten tuli puhetta, että hän on aloittanut vastikään uudelleen lapsuutensa harrastuksen, pianonsoiton. Mainitsin, että itsekin tykkään soitella pianoa, vaikken tunneilla ole käynytkään ja hän suositteli minulle Bachin preludeja / fuugoja. Tänään hän toi yhden levyistään ja kuuntelin sitä hetken aikaa hieman epäkuntoisella soittimmella. Hän kehotti minua ottamaan levyn (tai kaksi niitä on) viikoksi lainaan ja tässähän tämä nyt nököttää.

    En omista yhtään Bachin preludilevyä! Miten olenkaan selvinnyt ilman tähän päivään saakka? Lapsena yhden kaverin kotona soi aina nämä kappaleet, tosin cembalolla (jolle ne alunperin on sävellettykin) soitettuna. Se on jäänyt mieleen miellyttävänä, rauhallisena, rauhoittavana taustamusiikkina. Bach ei ilmeisesti tykännyt sen ajan huonosointisista pianoista, ja sävelsi nämä kappaleet siksi cembalolle. Nykyäänhän ne on kuitenkin oikein käypiä pianollakin. Bach sävelsi oikeastaan kaksi isoa kokoelmaa kosketinsoittimille ja niistä tuli kokonainen sarja, jolla aloittelijakin voi reenata. Alkuperäisen teoksen nimi oli "24 uutta preludia ja fuugaa" ja molemmissa kokoelmissa on siis yksi preludi ja fuuga kaikissa 24:ssä sävellajissa. Ensimmäinen osa (Klavier 1) julkaistiin 1722 ja toinen osa (Klavier 2) 1742. Enkuksi Well-Tempered Clavier. Bach ei todellakaan ollut mikään turha jätkä ja sen oon tainnut ennenkin sanoa. Yksi lempisäveltäjistäni. Bach sävelsi ko. teokset ilmeisesti tarkoituksella osittain opiskelumateriaaliksi. Asia joka käy ilmi myös ensimmäisen kokoelman esipuuhesta: "...Käytettäväksi ja harjoiteltavaksi opinhaluisille nuorille muusikoille kuin myös erityiseksi nautinnoksi jo kokoneemmille."
  • Tästäpä vähän ääninäytettä: clickclick and enjoy! Ja kiitokset Micaelille, kun herätti minut preludien ja fuugien maailmaan!
  • PS. Tällainen vuokaleipä tuli eilen illalla "kokkailtua" (lisää vesi, kohota, paista). Olipa kätevää ja hyvää! Aika tuhtia kylläkin. Mutta luksustahan se on "ruisleipää" saada!! Ikea, ruokakauppamme.

Eiliseltä. Yksi pörröpää, jonka hiukset kaipais kipeästi saksia. Tuntuu muuten, että hiukset olis ohentuneet täällä. Yritän silti joskus pitää auki, ettei aina vain sillä mieluisalla nutturalla. Olen kuullut muiltakin täällä asuvilta suomalaisilta, et hiusten laatu heikentynyt täällä asuessa. Johtuneeko kalkkisesta vedestä vai mistä. Tässä kuvassa Ikeasta tulossa. Laukussa yksi Påskmust :* Huom! Kevään merkki kun nilkat näkyy! (Vaikkei näykään kyllä tässä kuvassa kunnolla). Mutta kyllä oli armoton tuuli! Ja täällähän porukka kyllä kulkee ballerinoissa ja ties missä ympäri vuoden ja kuten myös shortseissa (juostessa). Oli juuri sellainen petollinen kevätsää, että intoudut pukeutumaan vähän kevyemmin ja tulet yllätetyksi. Oli siis +11°C ja aurinko ja kova tuuli. Lapset helposti ilman takkeja, vaikka oikeastikin oli aika vilpoinen, mutta se on täällä tyyli. Voi teitä Suomen äidit ku kauhistelisitta niitä vauvojakin, jotka on puettu niin heppoisesti. Mutta ilmeisesti he karaistuvat pienestä pitäen, jotta voivat sitten shortseilla juosta nollakelillä ja töihin mennä ilman takkia +5 asteessa.

Parhaat palat vimpaksi. J ja meidän näkkärinroudausmatkalaukku sekä Southamptonin "kunnantalo". Asdasta (supermarket) ja Ikeasta saatiin kunnon satsi saaliiksi, josta riittää taas pitkäksi aikaa. Kavahtakaa valkoiset paahtoleivät ja pysykää hyllyissänne!

Ja hetkinen! Hyvää maaliskuuta kaikille! :) Huomenna mun isoveli täyttää 40v (!), että eläkää siihen malliin!

4 comments:

Kaari said...

Ihana Tintti! <3

tintti said...

<3

Martta said...

Vautsi mitä pihvejä! Ikään en oo tehny. Söisiköhän 'porukat' (kuten toisiksi vanhin perhettämme kutsuu), jos tekis..
Mun on pitäny monesti jo sanoa chia-siemenistä. Mun pussissa lukee, että se geeli säilyy kakskin viikkoa jääkaapissa! Ei se nyt niin kauan riitä koskaan, kun ahkerasti käytetään. J on ihan ottanut omakseen. Ja mä käytän kans melkein joka päivä. Just geelin loppumisen kohdalla saatetaan pitää ne välipäivät, jota suositellaan. Mun suosikkiyhdistelmä on geeli+turkkilainen+mehukeitto. Suosittelen ;)

tintti said...

Eikä, sanooko oikeesti :D Esikypsää teidän nuoriso (5v?!). Geelin muodossa oon nyt minäkin syönyt. Enimmäkseen syön luonnonjugurtin + (pensas)mustikoiden ja smoothien kanssa. Mehukeittoja täällä ei myydä :P Suomessa joskus tarttui rainbow'n mustikkakeitto mukaan, mutta nykyisellään sekin ois mun makuun varmaan liian makeaa. Tykkäsin Suomessa tehdä myös itse marjakiisseliä. Meidän J ei ole vielä ottanut chiageeliä omakseen, mut pitää suunnitella (markkinoida) paremmin, mihin se sais sen aina sujautettua. Mulla käyttö vielä vähän satunnaista, mutta pyrin käyttämään päivittäin, koska kuituja täällä ei saa liikaa.

Jotkut hedelmät on muuten jalostuksen myötä tehty makeammiksi, ja ilm. marjoista myös esim. pensasmustikka, jota täällä myydään. Ensi kerralla kun käyn isommassa ruokakaupassa tarkistan pakastemarjatilanteen. Alakerran pikkukaupassa ei myydä mitään pakastemarjoja. Sitä kiisseliäkin vois sit tehdä, maissijauhoista.