Thursday 16 April 2015

Brighton

Käytiin viime viikonloppuna Brightonissa äänestämässä. Tämä kuva junan ikkunasta Portsmouth-Brighton. Huom! Mentiin eka kertaa junalla. Ostettiin 4hlö kimppalippu joka saatiin ylihalvalla. Junan ikkunasta näkyi ihanaa maaseutua, kukkuloita, elukoita, omakotitalolähiöitä, brittiläisten pieniä (ja sotkuisia, sori) takapihoja (eli gardens). Myöskin ainakin yksi hieno linna nähtiin! En hoksannut ottaa kuvia, kun ajattelin, et tulee vaan vauhtiviivoja, mut tämä yks nyt tuli sitten loppomatkasta napattua.

Tästä pääsette vähän kartalle missä kävimme. Jos katsotte kartassa vasemmalle Southamptonista niin siellä on Poole ja Bournemouth, josta jälkimmäistä monet paikalliset ovat kehuneet minulle. Kuulemma Englannin hienoin uimaranta, eikä meitä pahasti kaukanakaan! Sitten jos katsotaan vielä alhaalle South West-rannikolle, niin siellä näkyy esim Plymouth ja kumppanit, joiden huudeilla olis tosi kiva käydä vähän autolla ajelemassa. Tiedä vaikka!! Näitä monia lähikaupunkeja voi hyvin käydä check päiväseltään ja lounasrannikkoa saa mukavasti koluttua viikonlopun mittaisella reissulla. Mutta, menimme siis bussilla Portsmouthiin ja sieltä junalla Brightoniin. Meiltä Southamptonista olisi kyllä mennyt suoraankin junia, mutta tämä oli kimppalipun vuoksi edullinen ratkaisu ja kävimme samalla moikkaamassa kavereita Portsmouthissa. Brighton sijaisee Englannin etelärannikolla East Sussexissa. Se on noin 500 000 asukkaan kaupunki, joka vastaanottaa vuosittain 8milj. turistia. Sieltä käydään kätevästi junalla Lontoossa töissä (tunteroinen) ja myös Lontoon suunnalta tykätään tulla Brightoniin lomailemaan. Brightonissa tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Royal Pavilion, joka on entinen kuninkaallinen palatsi ja nykyisin museona. Rakennus edustaa indo-goottilaista arkkitehtuuria ja on itämaisen koreasti sisutettu. Kirkkoja löytyy, muutama yliopisto, museoita, rantaa ja kulttuuria. Sitten on The Lanes, missä mekin käytiin ja tämä Sea Front. Rantaviivaa on pitkästi. Rannan itäosassa on ilmeisesti myös jonkinlainen liikuntapuisto. Kaupunki on vanha, ilmeisesti jo 1000-luvun peruja ja ollut suosittu turistikohde jo 1700-luvulta! Kaupunki mainitaan useissa kaunokirjallisuuden teoksissa ja muun muassa Jane Austenin kirjoissa Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Kasvattitytön tarina.

Brighton Railway Station

Tää oli jotenkin symppis. Jollakin väliasemalla täällä ooteltiin. Paljonkin tällaista vanhaa ja tunnelmallista, monia kivoja yksityiskohtia on kyllä Englannissa säästynyt ja jäänyt aivan näihin päiviin.

Asemahallista.

Queens street. Tämä näkymä avautui kun astuimme asemahallista kadulle Brightonissa. Sää suosi lauantaista äänestyspäiväämme, joka oli niin aurinkoinen ja onnistunut! 8)


Joku näissä katoissa ja (lukuisissa) piipuissa viehättää. Kestäkää näitä mun sommitelmia ;)

St Nicholas Rd. Tällä kadulla tapahtui seuraavaa................ 

Muistakaa tekin äänestää! Mekin jännätään täällä sunnuntaina vaalitulosta!

Se oli ehkä suomalainen koulu, missä äänestimme ja nam nam, siellä myytiin suomalaista karkkia. Nämä tarttui mukaan ja vieläpä sujahti siihen malliin laukun pohjalle, että muistin ne vasta kotona! Tarkasti jaettin puokkiin. 











The Lanes: Rykelmä 1800-luvun lopulla rakennetutja kapeita katuja lukuisine pikku kauppoineen, kahviloineen ja ravintoloineen. Tässä risteyksessä oli katuja viiteen suuntaan. Hauska pikku "kylä". Tykkään kapeista kaduista. Suunnittelinkin jo, että jos jonnekin päin Suomeakin (mietin Liminkaa ja mulle naurettiin) vois rakentaa tämän tyylisen mestan. Sitä ei katsos ihan minne vain voisikaan rakentaa vaan se pitäis rakentaa jonnekin missä on paljon tilaa (peltoja). Aina näiden reissujen jälkeen huomaan, että käytiin taaskin tosi vähän missään kaupoissa! Tässä kohtaa tosin P ja S sanois että käytiinhän me vaikka missä! :D No, käytiinhän me, mutta tykkäisin kovasti, enemmän, pikku putiikeista. Ja kyllähän niissä isommissakin luuhais jos olis aikaa ja rahaa. Mut päivä on tosi lyhyt aika uudessa kaupungissa ja eihän me nytkään koko Brightonia nähty. Eli jos aika on rajallinen niin mieluummin sitten kuitenkin valitsen yleiskatsauksen ja rauhallisen merenrannassa istuskelun auringonpaisteessa Atlannin aaltojen kohistessa kovalla tuulella rantaan ja lasten riemunkiljahdukset kun saavat pärskeitä päällensä. Lasten riemu, se on jotain ilmaista elämän iloa! Mut pitää ottaa agendalle seuraavalla reissulla, et kävis muutamissa pikkukaupoissa enemmän. Kyllä mua eniten täällä siltikin kutkuttelee luonto. Täällä on uskomaton määrä kivoja, viihtyisiä pikku kaupunkeja. Mutta jos saa valita, niin valitsen luonnonnähtävyydet (mistä tulikin mieleeni, että oon edelleenkin unohtanut postata siitä upeasta Walesin reissusta. Fiilistelen sitä tässä joku päivä). Ne vain usein ovat kauempana mikä tarkoittaa enemmän £££, mut muutamia realistia kohteita niin ajallisesti kuin rahallisestikin on onneks vielä jäljellä! Esim. kansallispuisto tässä meidän lähellä aivan paikallisbussin reitillä ja Isle of Wight jonne pääsee kohtuu kätevästi. Skotlanti on ollut alunperinkin haaveissa ja niin suomalaisten kuin brittiläistenkin kehujen myötä vain lisännyt viehätystään. S on nyt siellä kaverinsa kanssa reissussa ja hienoja maisemia näyttää olevan! Laitan kaikki peukut ja varpaat pystyyn että mekin päästäis siellä vielä käymään.




Hääautoissa ja kadulla vilahtavissa hääpareissa on aina jotain viehätystä ja juhlan tuntua. Nähtiin myöhemmin kun hääpari lapsineen lähti tällä häämatkalleen ja hurrattiin ja taputettiin (tietenkin) vieraitten kanssa.

No nam nam vaikka en mikään suuri suklaafani olekaan. Ostettiin pikkupalat. Oli kallista ja hyvää! Minä otin tietenkin rommirusinan (joka ei ollut suklaata) ja maistui niin hyvältä!

En paljon kauppoja muistanut kuvailla (niin kuin en yleensäkään) mut nää puput oli aika hauskat. Melkein kävi mielessä että ostaisko, mutta sitten kuitenkin oli sen verran jäykähkö tunnelma, että jätin hyllyyn ;)

'
Tää oli kerrassaan ihana kauppa, jossa myytiin kerrassaan vaikka mitä ihanaa! P taisi ostaa tämän termarin. Itse en sitten lopulta osannut tarttua mihinkään. Kiersin kyllä hitaasti ja nautiskellen koko kaupan läpi.




Moi!

J valitsee Rolexia itselleen.

Sea Front


Sea Front eli Brightonin merenrannan puoli. Oli kyllä jonkin verran saman tyylinen kuin Eastbourne.

Taustalla Brighton Pier: iso ja pitkä laituri, jolta löytyy huvipuistolaitteita, kauppoja, pelihalleja ja ravintoloita (emme käyneet siellä). Saman tyylinen löytyy Eastbournesta, joskin huomattavasti pienempi. Siellä se taisi olla tee paviljonki nimeltään.

Brighton Eye

Sitä se elämä joskus on. Elbaamista. 

Mun ukkokin pääs reissuun.


Mun veikeät reissukamut lounastauolla.

...Jonka päälle iltapäivätee plus Britannian paras chocolate cookie by lidl.

Lauantaikarkkirahoja tienaamassa.

Me + Atlannin aallot

2 comments:

Martta said...

Ai herkku mitä kuvia! Nuo ovet erityisesti. <3
Tyypit jo äänestänyt! Tai ehkä teidän oli kyllä pakkokin.. Me meinataan vasta huomenna. On niin hurja suunnitelma, että saa nähdä kuin käy. Eka koko porukalla pyörällä äänestämään ja siitä sitten kirkkoon koska kevikset. Katotaan toteutuuko a) pyörä, b) äänestys tai c) kirkko.
Hyviä vaalivalvojaisia sinne!

tintti said...

:D Lycka till! Asennetta teillä ainakin on! Ja jokainen ääni on tärkeä. Meillä oli tosiaan viimeinen äänestyspäivä täällä ulkomailla tuo 11.4. lauantai.

Mukava, että tykkäsit kuvista, niin minäkin! :) Meren äärellä on jotenkin helppo hengittää.