Saturday 10 October 2015

Äppelmos


Ainekset                 
3dl       Vettä
3l         Paloiteltuja, kuorittuja omenoita (meillä Valkea Kuulas)

Ohje:           



1. Kiehauta vesi
2. Lisää omenat
3. Keitä hiljalleen sen aikaa, että omenat pehmenevät semisti
4. Tuollainen kuvassa näkyvä lasta oli  mielestäni aivan paras tähän hommaan, kun sillä pystyi sekä hämmentää että pilkkoa omenaa ja helposti nostaa alimmat päälle ja ylimmät alle.
5. Kun omenat ovat siis osaksi soseutuneet ja osaksi viel paloina, siirrä koko satsi (jos ei kerralla mahdu niin osissa) blenderiin ja surauta soseeksi. Tämän jälkeen voi vielä kiehauttaa kattilassa, jos haluat. Minä halusin.
6. Halutessasi lisää kattilaan sokeria, vaniljasokeria tai kanelia mauksi tai mahdollista kirpakkuutta poistamaan.
7. Laita sose rasioihin, anna jäähtyä ja pakasta.
8. Voihan näitä lasipurkkeihinkin laittaa ja kellariin, niin et tarvitse niin paljoa pakastetilaa. Ajattelin ensi vuonna opetella sen lasipurkkitouhun. Siinä kun purkit pitää olla niin kuumia ja hygieenisiä ja mulla nämä säilömiset ovat tänä syksynä tapahtuneet enemmän ja vähemmän kiireisissä väleissä et pakasterasiat tosiaan olleet helppo vaihtoehto. On kyllä melko tiiviisti pakastetila käytetty hyväksi.

Käyttöohjeet:   

NAUTI
1. Puuron kanssa
2. Pannukakun päällä
3. Luonnonjugurtin / Turkkilaisen jugurtin / Rahkan kanssa
4. Smoothiessa
5. Ahmi sellaisenaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D

Varoituksen sana: Omasose vei kielen mennessään. Pakastin ilman sokerointia, toki käytin tämän päätöksen Jiin kautta. J kun on enemmän meidän perheessä sokerin perään. Mutta ihme ja kumma, hän hyväksyi soseen ilman sokerointia. Voit siis päättää itse maun mukaan lisäätkö sokeria vaiko et. Voit myös päättää kuoritko vai et. Meillä J ylitarkka kuorista, mutta mietin vain et jos keittää kuorineen ja käyttää blenderin kautta, niin voi olla, et kuoret sais hyvin hienoksikin.

Ollaan nyt syöty sosetta purkkikaupalla ja vähän pitäis jarrutella, jos meinaa vielä joulunakin maistella ;) Mutta soseen tekeminen oli helppoakin helpompaa eli älä epäröi tarttua toimeen, jos omenoita jostakin saat! Ja rohkeasti vain kysymään, jos naapurilla näyttää jäävän maahan kaikki omenat. Moni omenapuun omistaja ei hyödynnä itse puunsa antimia ja antaa mielelläänkin niitä hyötykäyttöön. Tuli vielä mieleeni, että onko omenakausi ensimmäisten pakkasten myötä jo ohitse? *Edit. Kuulemma on talvilajikkeitakin, valaisi J! Eli omenakausi ei ole vielä ohitse.

Vinkki!        

Aikaisemmin tänä syksynä esim. raparperihilloa keitellessäni totesin mehumaijan alimman kattilan olevan superpro tähän hillohommaan! Iso ja laakea, helppo siinä niin hilloa tyytyväisenä hämmennellä. Minullakaan ei toista niin suurta kattilaa ole ja hyvä, että Mehumaijalle löytyy muutakin käyttöä kuin mehustus.

PS. Se fiilis kun syöt sokeroimatonta omenasosetta ja tiedät tarkalleen, että siinä on vain ja ainoastaan itse omenaa. Matkalla kohti haavetta: sokerit vain marjoista ja hedelmistä.

No comments: